Arhiva si duplicate content pe Blogspot – SEO pentru Blogspot

In: Seo

7 Jun 2010Multa lume cauta cum faci SEO pentru Blogspot. Una dintre cele mai importante probleme in SEO este eliminarea in intregime a continutului duplicate, sau duplicate content cum se numeste el in frumoasa limba engleza. Bineinteles ca este la mintea cocosului ca duplicate content poti avea si daca ai doua posturi relativ la fel, dar probabil ca asta cam toata lumea stie sa evite. Poate ati observat ca aveti multe vizite pe arhive, ceea ce nu este normal, pentru ca acele vizite ar trebui sa fie pe posturile respective, si nu pe arhivele care teoretic sunt pagini care contin mai multe posturi, in intregime.

Stiu ca multi dintre voi v-ati intrebat daca arhiva are vreo legatura cu duplicate content, si cu neindexarea anumitor posturi. Mie mi s-a intamplat pe un blog ce il am pe blogspot, sa mi se indexeze arhiva inaintea postului. Acum vine intrebarea, este o idee buna sa stergem arhiva pe pe blog ? Pe blogspot, categoric NU. Categoriile de pe blogspot nu sunt indexate si parcurse de crawleri pentru ca in fisierul robots.txt este pus disallow, si nu se poate modifica, neavand acces la acel fisier. In aceste conditii singura posibilitate de distribuire sanatoasa de PageRank este arhiva. Ok, dar atunci cum scapam de continutul duplicat pe blogspot cauzat de arhiva ? Puneti urmatorul cod, dupa title, in sectiunea head.

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;archive&quot;’>
<meta content=’noindex, follow’ name=’robots’/>
</b:if>

Din fericire, meta tag-ul “noindex, follow” pentru robots, este salvarea noastra. Ce face meta tag-ul “noindex, follow” ? Pai ii ordona botului sa NU INDEXEZE pagina respectiva (adica sa nu apara in search results), DAR sa crawleze si sa dea mai departe link juce (PR) link-urilor de pe pagina. Acest lucru este foarte important, deoarece ne rezolva problema de duplicate content cu arhiva. Sa nu mai spun ca atunci cand incepe o luna noua, se intampla ca arhiva luni  sa fie identica cu mainpage-ul, ceea ce nu este chiar sanatos pentru blog. Eu am testat aceasta metoda pe mai multe bloguri (personale sau a unor prieteni) si functioneaza.

Totusi, dureaza pana la cateva saptamani pana se dezindexeaza paginile cu arhiva, asadar aveti rabdare. Sper ca acest post sa va ajute, dar ca de fiecare data, nu se pot garanta aceste metode de SEO, pentru ca in SEO totul este relativ.

PS: salvati template-ul inainte.
Articole similare:Comentarii via Facebook

Comentarii la Arhiva si duplicate content pe Blogspot – SEO pentru Blogspot

Avatar

Cristi

February 1st, 2012 at 5:42 pm

De aia mi se duc pe duca blogurile mele la fiecare 5-6 luni…..
De cand ai scris articolu asta pana acuma la blogspot s-a cam schimbat editarea html ( sablonul ii diferit ) cel putin la mine..
am incercat sa fac cum ai scris, dar imi da eroare… ai idee de ce ?

Avatar

asmo

February 5th, 2012 at 2:32 am

merge si acum, doar copiezi acel cod inainte undeva in head, fix dupa title de exemplu, sau la inceput unde sunt meta tagurile.

Ideea e sa-ti puna noindex,follow DOAR pe paginile de arhiva.. pur si simplu iti da follow la link-uri, dar nu le indexeaza sa ai duplicate..

PS: acuma vad ca template-ul asta FAIN schimba ghilimelele in apostrof… pur si simplu pune ghilimele il loc de ` si o sa mearga :p

Avatar

Cristi

February 8th, 2012 at 3:14 pm

Ms.
Ai avut dreptate in legatura cu ghilimelele.
Acuma nu stiu daca problema mea este legata de duplicate content cu arhiva si nu cu etichetele, dar o sa vad ce se intampla pe viitor. Vorba aia daca nu experimentam nu aflam.

Avatar

asmo

February 9th, 2012 at 7:10 pm

Etichetele daca nu pui foarte multe nu au ce sa-ti faca. Sunt puse direct de ei pe no follow (disallow in robots txt la care nu ai acces pe blogspot) asa ca nu se indexeaza paginile respective decat fictiv, nu au cum sa ai duplicate pe blogspot in categorii, dar in arhiva poti, ca aia se indexeaza.

Avatar

Cristi

February 9th, 2012 at 8:57 pm

… acuma chiar m-am dat peste cap… eram sigur ca problema mea este de la etichete ( eu le asemanam cu tag-urile de pe wordpress )…am eu ceva problema de calitate, dar pana sa-mi dau seama care-i problema cred ca ma las de meserie….

Daca vrei poti sterge comentariile mele ( desii chestia cu ghilimelele ar trebui sa o specifici in articol sa fie de ajutor si la altii ).

ms inca o data.

Avatar

asmo

February 18th, 2012 at 3:11 am

etichetele pe blogspot, sunt si cum ai avea tag-uri pe wordpress (sau categorii) cu no follow… poate problema ta nu e pe blog, ci in afara lui (backlinks). Vezi ca mai nou se pune accentul pe link-uri de pe site-uri cu aceeasi tematica cu site-ul tau.. sincer nici eu nu mai stiu exact ce e bine si ce e rau.. tot experimentez cu blogulete mici, dar fara rezultate notabile, doar ca am observat ca linkurile de pe site-uri de pe aceeasi nisa, sunt mult mai valoroase decat link-uri in blogroll de pe bloguri generale cu pr mare.

Nu ai pentru ce, las commurile ca poate ajuta pe altii. Bafta

Avatar

Ionut

June 20th, 2012 at 10:35 am

Salut,

Folosesc tagul specificat de tine de mult timp. Intr-adevar nu am probleme cu duplicatul (sub forma ca nu mai ies rezultatele din arhiva la cautari). Am creat o pagina separata cu arhiva, cu link catre index.

Problema e ca s-au facut modificari inspre bine pe Blogspot si acum poti modica “robots txt’ (ceea ce am si facut de altfel; am setat sa-mi indexeze si tagurile). Daca am creat o pagina separata cu arhiva, am setat sa-mi indexeze si tagurile se mai pune problema de duplicat?

Multumesc in avans,
Ionut.

Comment Form

Like Box

Sondaje:

Ce esti, fata sau baiat ?


Loading ... Loading ...